maandag 4 april 2016

Essay







Essay Bedrijfsidentiteit - Herkansing
Pascal Pichard
1656717
B03 (Voormalig D04)
30-03-2016

Identiteit
Iedereen heeft zijn oh haar eigen identiteit, hierdoor zijn we te onderscheiden van anderen. Echter niet alleen mensen hebben een eigen identiteit, ook veel bedrijven zijn te onderscheiden afgaande van bepaalde karakteristieken, producten, boodschappen en ontwerpen. De bedrijven wekken een bepaalde indruk op, consumenten krijgen direct bepaalde gevoelens wanneer ze iets horen of zien bij een bedrijf. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om een positieve identiteit op te bouwen.

McDonald’s is er voor iedereen
Jong of oud, groot of klein, man of vrouw, ze kunnen allemaal terecht bij McDonald’s. Het maakt niet uit of je vroeg of laat komt, McDonald’s staat altijd voor je klaar om je te voorzien van een lekkere maaltijd. McDonald’s is geschikt voor het hele gezin. (McDonaldsNederland, 2015)

McDonald’s is een Amerikaanse fastfoodketen en ’s werelds grootste keten van hamburgerrestaurants. (Ruth Alexander, 2012) Het bedrijf staat onder andere bekend om haar Happy Meals, de Big Mac en de grote gele letter “M” in hun logo. Ook de mascotte van McDonald’s, Ronald McDonald, is erg bekend. Buiten haar fastfoodketen om steunt McDonald’s ook het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit is een stichting die zieke kinderen en hun familie proberen te steunen door huizen te plaatsen vlakbij ziekenhuizen. Hier kan de familie van een ziek kind tijdelijk wonen. (rmhc.org, 2015)

McDonald’s wil graag overkomen als een restaurant voor iedereen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of met wie je bent, je kan altijd bij McDonald’s eten. De reclame “Voor Iedereen” brengt deze boodschap erg goed over. De reclame is goed geproduceerd en vertelt duidelijk wat McDonald’s zo bijzonder maakt. De diverse acteurs geven ook een gevoel dat er niemand wordt buitengesloten. Deze brengt McDonald’s gewenste identiteit goed naar voren. McDonald’s wil zich met deze reclame uiten als familierestaurant. Iedereen kan bij McDonald’s komen eten, ongeacht de leeftijd. Gezinnen kunnen zich allemaal op hun gemak voelen in een McDonald’s.

Door zich op te stellen als een familierestaurant kan McDonald’s haar publiek aanzienlijk vergroten. Door alle consumenten het gevoel te geven dat ze welkom zijn in een McDonalds wordt het restaurant een stuk aantrekkelijker. Ook straalt het een gevoel van solidariteit en openheid uit. Iedereen kan zich thuis en veilig voelen in een McDonald’s.

Deze zet vind ik dus uit financieel opzicht erg verstandig. Door haar publiek te vergroten zal McDonald’s meer omzet maken en zo meer winst. Ook uit sociaal opzicht is dit een goede zet, omdat deze identiteit solidariteit promoot en zich niet richt op een specifieke leeftijdscategorie. Over het algemeen ben ik dus een voorstander van deze campagne, voornamelijk vanwege de potentiële invloed op de sociale vooruitgang van de Nederlandse maatschappij.

Think different

De toekomst. Dat is waar veel mensen aan denken bij het bedrijf Apple Inc. Bekend om producten als de iPod, iPhone en iMac, is Apple één van de bekendste en meest succesvolle computerfabrikanten in de wereld. Apple staat bekend om haar innovatie en steriele ontwerpen en heeft een aanhang van fans die dagen voor een winkel doorbrengen om als eerste het nieuwste Apple product aan te schaffen. Een bedrijf met zo’n sterke klantenloyaliteit heeft uiteraard ook een sterke identiteit. (Tom Hormby, 2013)

Een voorbeeld van een innovatief product van Apple is de iPhone. De iPhone is een smartphone met een touch screen en ondersteuning voor externe applicaties. De iPhone had een grote impact op de smartphonemarkt, met name door het prominente gebruik van een touch screen. Veel smartphones maakten in die tijd al gebruik van touch screens, maar deze reageerden doorgaans enkel op een stylus, in plaats van een vinger. Op andere smartphones bedekte het scherm doorgaans ook niet het grootste gedeelte van het apparaat, in tegendeel tot de iPhone waarbij het scherm het belangrijkste besturingsmiddel is. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat de iPhone opviel tussen alle andere smartphones. Het heeft bovendien bijgedragen aan Apple’s innovatieve status. (Dan Frommer, 2009)

Persoonlijk ben ik een voorstander van Apple’s innovatieve identiteit. Apple heeft de smartphonemarkt gerevolutioneerd en levert over het algemeen hoge kwaliteit in vergelijking met de vraagprijs. Hierdoor wordt de vooruitgang van de technologie gestimuleerd. Uiteraard is Apple een bedrijf die voornamelijk uit is op winst, maar ondertussen vinden ze veel nieuwe technologische functies uit en bevorderen ze de leefomstandigheden van de (westerse) bevolking. Hierdoor zijn we weer een stap verder in het ontwikkelen van robots die de wereld over zullen nemen.

Een ander voorbeeld van Apple’s innovaties is de iPad. Tablets waren voor de iPad al in omloop, maar nog niet op grote schaal en zeker nog niet op de consumentenmarkt. Het feit dat Apple een functionele en betaalbare tablet heeft ontwikkeld heeft veel invloed gehad op de elektronicamarkt. Veel bedrijven volgden de trend en begonnen ook tablets te ontwikkelen voor een lagere prijs dan de iPad. (Rene Ritchie, 2014)

Together. Better.


Een spelcomputer voor de hele familie, dat is de Nintendo Wii. Of je nou 9 bent of 53, je kan altijd meespelen met een Wii. Sinds de ontwikkeling van de Nintendo Wii heeft Nintendo haar marketing speciaal gefocust op de hele familie. Met partyspellen als Mario Party, Wii Party en Mario Kart stimuleert Nintendo lokale multiplayer waarin iedereen kan deelnemen. Ook de bewegingsgevoelige controller maakt de Nintendo Wii erg toegankelijk, in tegenstelling tot de voorafgaande controllers met veel verschillende knoppen. Ook richt de Wii veel op nieuwe spelers die geen ervaring hebben met videospellen. Dit doet Nintendo door veel spellen te ontwikkelen met een lage moeilijkheidsgraad die gemakkelijk te begrijpen zijn, zoals bijvoorbeeld Wii Sports. Deze marketingtechniek heeft Nintendo doorgevoerd bij de opvolger van de Wii, de Nintendo Wii U. (Thomas Whitehead, 2013)

Een voorbeeld van Nintendo’s familiespellen is Wii Party. In Wii Party kunnen de spelers verschillende minigames spelen waarin ze tegen elkaar zullen moeten concurreren, of juist samenwerken, om te winnen. Ook kan men een virtueel bordspel spelen, vergelijkbaar met ganzenbord, waarin de spelers tussen rondes door minigames moeten spelen. De eerste die de finish bereikt wint dit bordspel. De focus in dit spel ligt enorm op multiplayer.

Een ander voorbeeld van Nintendo’s focus op multiplayer is de Nintendo DS en haar opvolgers. Met bijvoorbeeld de Pokémon franchise moedigt Nintendo haar consumenten aan om met meerdere mensen te spelen. Al in de eerste spellen van Pokémon konden de spelers met elkaar ruilen en vechten door middel van een zogeheten “Link Cable”, een kabel die twee spelcomputers met elkaar verbindt. Met de Nintendo DS introduceerde Nintendo de internetfunctie. Met deze functie was het niet meer nodig om via kabels te spelen met anderen, maar kon dat ook via draadloos internet. Met deze functie kwam ook Download Play. Hiermee konden spelers samen spelen zonder dat allen het betreffende spel in bezit hoefden te hebben. Zolang er één kopie van het spel aanwezig was konden tot wel zeven spelers meespelen.

Ik vind dit een erg goede strategie van Nintendo, voornamelijk omdat de concurrenten, Sony en Microsoft, zich voornamelijk richten op tieners. Nintendo daarentegen maakt spellen voor een enorm breed publiek, voornamelijk de groepen die door Sony en Microsoft worden buitengesloten. Hierdoor zijn Nintendo’s producten erg populair onder jonge kinderen en gezinnen. Financieel gezien is dit een goede zet, omdat Nintendo zich zo onderscheidt van haar concurrenten.

Meer voor Mannen!
Kun je een baard laten staan en is het voor jou mogelijk om iemand te bezwangeren? Dan is RTL 7 dé zender voor jou! Een zender vol met explosies, stunts, auto’s en sport! Wat heeft dit te maken met de ontwikkeling van baardgroei en het mannelijke geslachtsorgaan? Blijkbaar alles.

RTL 7 is de zender voor mannen, zoals RTL het zelf zo mooi kan zeggen. Niet de zender voor fans van explosies, stunts, auto’s en sport, maar mannen. Voorbeelden van duidelijke mannenprogramma’s die hier worden uitgezonden zijn Voetbal International, Operation Repo en Politie Op Je Hielen. Met deze programma’s wil RTL 7 zich richten op de stereotype man in Nederland. Hierdoor wil RTL 7 een identiteit opbouwen als “extreme” zender. (RTL, 2015)

Zelf ben ik geen voorstander van de marketingstrategie van RTL 7. Het moedigt het stereotyperen van geslachten aan en wil zeggen dat echte mannen van dit soort programma’s houden. Er zou niets mis zijn met de programmakeuze als de slogan meer luidde als “Dé extreme zender” of “Meer voor Mensen Die Een Voorkeur Hebben Voor Extreme Onderwerpen En Sport!”, in plaats van het onnodig in hokjes plaatsen van mensen op basis van geslacht. Het valt me dus tegen dat zo’n populaire zender zo seksistisch is.

Bier voor iedereen
Heineken NV maakt met haar vlaggenschip Heineken bier voor iedereen. Zelfs de lachende e’tjes in het logo laten zien dat geluk en samen zijn centraal staat. De breedheid waarmee Heineken haar bier aanbiedt, blijkt uit het feit dat je overal ter wereld wel een flesje Heineken kopen kan. In de reclames van Heineken, waarin vaak feesten te zien zijn met vele zaken uit verschillende culturen, kun je altijd wel op het einde een wereldbol en dat kenmerkende logo verwachten. Heineken is bier voor iedereen, overal.

Dat ging uiteraard niet vanzelf. Heineken is in 1864 opgericht toen Gerard Adriaan Heineken een Amsterdamse bierbrouwerij kocht. In de loop van de tijd is het bedrijf erg succesvol geworden, wat ook te danken is aan de toewij ding aan export, waarop het bedrijf zich richtte na de Eerste Wereldoorlog. Heineken is vooral bekend door haar pils, en brouwt daarnaast ook andere bieren als Bruin en Dark, voor de Amerikaanse markt. (InfoNu, 2014)

Het succes van Heineken is echter niet alleen te verklaren door te kijken naar de export. Hoewel dat zeker zijn invloed heeft op de universele aard van Heineken, komt dat ook door slimme marketing. De lachende e’tjes in het logo stralen plezier uit, en jarenlang was de slogan van Heineken in Nederland het welbekende ‘Biertje?’. Het doel van die slogan: Heineken synoniem laten worden met bier in het algemeen. Tegenwoordig is de slogan het Engelstalige ‘Serving the planet’. (Elsbeth Eilander, 2007) Dit laat misschien nog beter zien hoe Heineken wil overkomen: niet alleen is de slagzin Engels en dus voor een groter publiek, ook gaat het letterlijk over de gehele planeet. Dat is niet mis.

Ook uit televisiereclames blijkt dat Heineken als ‘internationaal’ en ‘voor iedereen’ gezien wil worden. In een recent spotje is een goedgeklede man op een feest waar veel Heineken gedronken wordt en allerlei aspecten uit allerlei culturen te zien zijn. Altijd worden reclames afgesloten met mensen die samen proosten en drinken op Heineken. De moraal: Heineken is voor ieder elk - en het liefste samen, met een lachend e’tje. (Heineken, The Oddysey, 2014)

Zelf vind ik dit een heel verstandig imago. De manieren waarop Heineken haar pils adverteert als bier voor iedereen, zijn niet te overduidelijk, te moeilijk, of te ingewikkeld. Uit een financieel oogpunt is het concentreren op iedereen in plaats van een specifieke doelgroep natuurlijk ook handig. Door daarnaast het samenzijn te benadrukken, komt er zelfs nog een persoonlijk tintje voor in hun imago, wat het succes van Heineken ongetwijfeld goed doet. Daarom ben ik ook van deze campagne een voorstander.

Hallo Jumbo
Wil je graag hoge kwaliteit met de laagste prijsgarantie? Doe dan boodschappen bij Jumbo! De Jumbo heeft gegarandeerd de goedkoopste producten, en als dat niet het geval is wordt de prijs aangepast. Zo behoudt Jumbo altijd de laagste prijs van alle supermarkten in Nederland. (Jumbo, 2015) Bovendien staat de klant altijd centraal bij Jumbo. Gecombineerd met de welbekende slogan “Hallo Jumbo” maakt dit Jumbo een toegankelijke supermarkt voor mensen die niet teveel willen betalen voor hun boodschappen. (Jumbo, 2015)

Jumbo wil dus een identiteit opbouwen als goedkoop en toegankelijk. Dit is een goede strategie, zeker voor een supermarkt. De meeste mensen willen niet teveel geld uitgeven voor producten die ze moeten aanschaffen om te kunnen overleven, en de laagste prijsgarantie helpt daarbij. Ik vind het persoonlijk dus een goede zet van Jumbo om zich zo op te stellen.

Conclusie
De identiteit van een bedrijf is dus erg belangrijk en kan een grote invloed hebben op het succes van een bedrijf. Het stelt bovendien vast welke doelgroep het bedrijf wil benaderen. Als een bedrijf een negatief imago heeft zal het een negatieve invloed hebben op het succes van het bedrijf. Uit de besproken imago’s valt op te maken dat bedrijven meestal bewust voor hun eigen identiteit kiezen, en dat deze niet altijd voort hoeft te komen als resultaat van de opvatting van anderen. De bedrijfsidentiteit is dus een bewuste keuze. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk bij McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds. Door dit goede doel op te richten krijgt McDonald’s een positieve uitstraling richting de consument en dit heeft positieve effecten op de klandizie van McDonald’s.

Wat eveneens opvalt aan de besproken imago’s, is dat bedrijven en producten die zich op drank- en voedselwaren richten een vrij algemeen imago hebben, terwijl (bedrijven achter) luxegoederen hun imago juist afstemmen op een kleinere doelgroep. Uiteraard heeft dat te maken met marketing en verkopen. Voedselwaren zijn doorgaans geschikt voor iedereen van jong tot oud, terwijl producten zich op een klein deel van de markt richten. Waar Heineken zichzelf bijvoorbeeld wil presenteren als een pils voor iedereen, heeft RTL dus specifieke zenders per doelgroep (mannen, vrouwen, etc.). Hieruit concludeer ik dat bedrijfsidentiteit en imago soms juist positieve resultaten haalt uit het uitsluiten van bepaalde markten en doelgroepen.

Ik ben dus tot de conclusie gekomen dat bedrijfsidentiteit een belangrijke vorm van marketing is. De bedrijfsidentiteit geeft een bedrijf vorm en zet vast hoe het bedrijf overkomt naar de consument. Met een positieve identiteit krijgt een bedrijf dus positieve verkoopcijfers.

Bronnen:
- McDonalds, http://www.mcdonalds.nl/, geraadpleegd op 15 maart 2015
- McDonalds Nederland, YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=eN2NmEjLxPU, geraadpleegd op 15 maart 2015
- Kinderfonds, http://www.kinderfonds.nl/, geraadpleegd op 15 maart 2015
- Ruth Alexander, BBC News, “Which is the biggest employer?”, 2012, http://www.bbc.com/news/magazine-17429786, geraadpleegd op 15 maart 2015
- Ronald McDonald House Charities, “Mission and Vision”, 2015, http://www.rmhc.org/mission-and-vision
- Tom Hormby, Low End Mac, 2013, http://lowendmac.com/2013/think-different-ad-campaign-restored-apples-reputation/, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Apple_Inc, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_information_technology_companies, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Telegraph, http://www.telegraph.co.uk/technology/apple/iphone/11106696/Fans-queue-outside-Apples-London-stores-for-new-iPhone-6.html, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Dan Frommer, Business Insider, 2009, http://www.businessinsider.com/10-ways-the-iphone-changed-smartphones-forever-2009-6?op=1&IR=T, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Rene Ritchie, iMore, 2014, http://www.imore.com/history-ipad-2010, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Nintendo, http://www.nintendo.com/, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Thomas Whitehead, Nintendolife, 2013, http://www.nintendolife.com/news/2013/11/talking_point_nintendos_safe_and_family_friendly_focus_is_integral_to_its_fortunes, geraadpleegd op 27 maart 2015
- RTL, http://www.rtl.nl/#!/, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Cesar33, InfoNu, 2014, http://educatie-en-school.infonu.nl/methodiek/139571-het-heineken-logo-en-haar-merkidentiteit.html, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Mrjggdd, YouTube, 2014, https://www.youtube.com/watch?v=Bf_z_7B4Ifw, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Elsbeth Eilander, Marketing Online, 2007, http://www.marketingonline.nl/bericht/De-strategie-van-Heinekens-Serving-the-planet geraadpleegd op 27 maart 2015
- Jumbo, https://www.jumbo.com/, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Jumbo, https://www.jumbo.com/laagsteprijsgarantie, geraadpleegd op 27 maart 2015
- Jumbo, https://www.jumbo.com/content/formule/, geraadpleegd op 27 maart 2015

Afbeeldingen:
- McDonalds, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/McDonald's_Golden_Arches.svg/2000px-McDonald's_Golden_Arches.svg.png
- Apple, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Apple_logo_black.svg/150px-Apple_logo_black.svg.png
- Nintendo, http://www.eoinstanley.com/nintendo/nintendologo.png
- Heineken, http://popsop.com/wp-content/uploads/HNV_Logo.jpg