zondag 8 maart 2015

Still Alive - Jonathan Coulton

Still Alive is een muziekstuk geschreven door componist Jonathan Coulton voor het videospel Portal, geproduceerd door de game studio Valve. In dit spel werd het lied gebruikt als officiële soundtrack voor de credits en komt het lied meerdere malen voor als een geremixte versie op radio’s door het spel heen.(IGN, 2008) Jonathan Coulton was oorspronkelijk een muzikant, maar nadat twee ontwikkelaars van Portal hem benaderde om een soundtrack te schrijven stemde hij direct toe, omdat hij groot fan was van eerdere spellen van Valve, met name de Half-Life serie.(Jonathan Coulton, 2007)

De soundtrack keerde later terug als “Easter Egg” in het spel Left 4 Dead 2, wederom geproduceerd door Valve.(Luke Plunkett, 2009) Hier was het lied te beluisteren in een jukebox in één van de levels van het spel. Persoonlijk vind ik de toepassing in Portal beter dan in die van Left 4 Dead 2, omdat het lied hier niet verborgen is maar juist wordt afgespeeld wanneer de speler heeft gewonnen. Echter, ik vind de toepassing in Left 4 Dead 2 ook erg leuk, omdat veel fans van Valve heft lied kennen en het leuk vinden als ze het lied onverwacht terug horen in een ander spel dan Portal. Ook de toepassing op de radio’s in Portal vind ik erg leuk bedacht, omdat deze versie nog eerder te horen is dan de officiële versie van Jonathan Coulton. Door deze radioversie, die te horen is in de meeste levels van het spel, wekt het officiële lied bij de credits een opluchtend gevoel van herkenning op.

Ik denk dat alle toepassingen goed passen bij Jonathan Coulton’s oorspronkelijke bedoelingen. Het lied is speciaal geschreven voor Valve, en omdat hij zelf groot fan is van Valve’s producties zal hij het waarschijnlijk niet erg vinden als Valve het lied in meerdere spellen gebruikte. In tegendeel zelfs.
Het lied is overigens erg lastig te vinden in Left 4 Dead 2, omdat de jukebox in totaal vijf liedjes in willekeurige volgorde afspeelt, en dit lied het meest zeldzaam is om afgespeeld te worden. Dit voegt weer toe aan het opluchtende en geruststellende gevoel wanneer het lied wordt afgespeeld.

Still Alive in de credits van Portal:
https://www.youtube.com/watch?v=Y6ljFaKRTrI


Still Alive in de jukebox van Left 4 Dead 2:
https://www.youtube.com/watch?v=rns71ot8GVg

Bronnen:


- Portal – Valve Software
- Left 4 Dead 2 – Valve Software

- IGN, "Game Music Showdown: Mirror's Edge VS Portal", 2008, http://www.ign.com/articles/2008/10/22/game-music-showdown-mirrors-edge-vs-portal?page=2
- Jonathan Coulton, "Portal: The Skinny", 2007, http://www.jonathancoulton.com/2007/10/15/portal-the-skinny/ 
- Luke Plunkett, "Left 4 Dead 2 Still Alive, Parties Like It's 2007", 2009, http://kotaku.com/5397538/left-4-dead-2-still-alive-parties-like-its-2007 
- Half-Life wiki, http://half-life.wikia.com/wiki/Still_Alive, geraadpleegd op 8 maart 2015
- BlindxLink, YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=rns71ot8GVg, geraadpleegd op 8 maart 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten