dinsdag 3 februari 2015

De Postduif

http://starksocial.com/wp-content/uploads/2012/06/stark-social-pigeon.png
http://starksocial.com/wp-content/
uploads/2012/06/stark-social-pigeon.png

De postduif is een medium die naar onderzoek voor het eerst werd gebruikt in het jaar 1150 in Bagdad.(FBIpigeons, onbekende datum) Postduiven zijn getemde duiven die getraind zijn om brieven te bezorgen over grote afstanden met een relatief hoge snelheid. De verzender bindt een rolletje papier met de boodschap rond de nek of op de rug van een postduif, welke vervolgens de brief aflevert bij de ontvanger. Door het openen of uitrollen van deze brief kan de ontvanger de boodschap visueel waarnemen en omzetten in informatie door middel van neurologische processen. Voordat duiven werden gebruikt als postduif werden ze getraind voor sport.(Edwin Teale, 1936) Doordat duiven een buitengewoon vermogen hebben om een locatie terug te vinden zijn ze uitermate geschikt bevonden om post te bezorgen.


http://signal.army.mil/OLD/history/
images/snippets/Sgt_Swanker_
pigeon_Gunpowder_II.jpg
Het gebruik van de postduif stimuleerde het holisme. Dankzij deze geavanceerde technologie was men makkelijker en sneller te bereiken. Hierdoor nam het reductionisme af. De postduiven werden voornamelijk gebruikt in oorlogen om tactische informatie te verwisselen.(The New York Times, 1935) Een leuk aspect van de postduif is dat het zowel deterministisch is als sociaal constructivistisch. Duiven hebben instinctief een buitengewoon vermogen om een memorabele locatie terug te vinden van soms honderden kilometers afstand. Het was echter een idee van de mens om deze dieren te gebruiken als postbezorgers. Het oorspronkelijke gebruik van een postduif leidde tot het toenemende gebruik van postduiven. Zo hebben de natuurlijke eigenschappen van duiven de communicatie vormgegeven, maar hebben de mensen bepaald dat deze duiven gebruikt zouden worden als postbezorgers, en dat heeft uiteindelijk geleid tot het ultieme succes van de postduif.(Stampnotes, 2000)

http://www.abroadintheyard.com/
wp-content/uploads/Was-carrier-
pigeon-discovered-in-Surrey-fireplace-
bringing-home-a-secret-coded-D-Day-
message-from-Normandy-in-1944-
298x300.jpg

De postduif kreeg haar inspiratie van koeriers. Dit waren mensen die brieven bezorgden door middel van een paard. Dit duurde echter langer dan het versturen van een postduif. In feite is het gebruik van postduiven een complete remediatie van de koerier, met als enige verschil de bezorger. De vaardigheid om te vliegen, die het grootste deel van de duiven bezitten, draagt echter bij aan de efficiëntie van postduiven ten opzichte van koeriers.(National Research Council, 1991) Dit zal ongetwijfeld geleid hebben tot protestacties van middeleeuwse koeriers, aangezien hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verminderd werden.


In hedendaagse vormen van media is het principe van postduiven nog sterk aanwezig. Voornamelijk bij postbodes en goederenvliegtuigen komen de kernaspecten van postduiven nog duidelijk terug. Met name het vermogen om post te bezorgen en het vermogen om te vliegen zijn belangrijke eigenschappen.

Bronnen:
- FBIPigeons, datum onbekend, http://www.fbipigeons.com/ABOUT%20THE%20SPORT.htm
- The New York Times, 1935, http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9501E3DE163AE33BBC4A52DFB266838D629EDE
- Stampnotes, 2000, http://www.stampnotes.com/Notes_from_the_Past/pastnote249.htm
- National Research Council (1991). Micro Livestock-Little Known Small Animals With a Promising Economic Future. Sumter, S.C.

Afbeeldingen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten