dinsdag 17 februari 2015

Rusland in Oekraïne

Foto 1:



Anatoli Stepanov, 2014


Denotatie:
Op deze afbeelding is een aantal mannen afgebeeld met legeruniformen. Een man in een wit shirt wordt vastgehouden bij zijn hoofd, en een man met een zwart shirt houdt een Kalasjnikov omhoog. Achter de man met het witte shirt staat een andere man die ook een geweer vasthoudt. Links in de afbeelding staan mannen te kijken naar de mannen rechts in beeld. Eén man staat met zijn rug naar de rest toe.
Achter deze personen staat een muur gemaakt van banden. Links achter is een groot, blauw metalen object te zien. Hiervoor is een object te zien wat vermoedelijk een tank zou kunnen zijn.

Connotatie:
Deze mannen zijn waarschijnlijk soldaten in een oorlogsgebied. De man die wordt vastgehouden wordt waarschijnlijk gemarteld door de andere mannen. De man in het zwarte shirt staat op het punt om met zijn geweer in te slaan op de vastgehouden man. Mogelijk heeft de vastgehouden man de rest verraden of is hij een gevangene. Het blauwe object op de achtergrond is waarschijnlijk een container of een vrachtwagen. Gezien dat dit soldaten zijn, is het object voor de container waarschijnlijk inderdaad een tank.

Werkelijke betekenis:
De man in het witte shirt wordt in feite verdacht van spionage voor Russische separatisten, de andere mannen zijn Oekraïense soldaten. (CBSNews, 2014) Deze foto is vrij neutraal.

Foto 2:


Sergei Grits, 2014
Denotatie:
Een groep mensen staat op een stoep met in de voorgrond een man met een wit shirt en een klein, rond voorwerp in zijn hand. Voor de groep mensen staan mannen met legeruniformen. Deze mannen kijken allemaal in een andere richting dan die van de man met het witte shirt. Bovendien houden meerdere mensen in de achtergrond hun mobiele telefoons in de lucht. Direct achter de man met het witte shirt staat een persoon met sandalen. Zijn/haar handen zijn gevormd tot een vuist, maar niet volledig gesloten. Dit kan erop wijzen dat hij/zij iets vasthoudt in deze hand.

Connotatie:
De groep mensen zonder legeruniform lijken erop rebellen te zijn. De man op de voorgrond staat op het punt om het voorwerp in zijn hand weg te gooien, mogelijk naar de soldaten voor hem. De soldaten proberen de menigte in toom te houden.

Werkelijke betekenis:
De man gooit een ei naar gevangen Oekraïense soldaten terwijl ze worden vastgehouden door Russische separatisten. (CBSNews, 2014) De foto is vrij neutraal, maar hangt meer naar de kant van Oekraïne.

Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten